Voorusevägi

De. Voorus, kõrge moraal, vägi (hingelis-vaimse puhtuse vägi).

Vasak pool kujutab liikumist. Parema poole ülemine osa tähendab sirgemeelsust, keskmine osa tähistab silma ning alumine osa südant.

Tõeliselt vooruslikud oleme siis, kui meie teod on sirgemeelsed ja südamest tulevad.

Tao väge on sageli kirjeldatud kõlbelisest küljest, moraalitsevalt. Inimeste jutu järgi käituvad nad vooruslikult, sest tahavad näidata oma usku Taosse. Kuid see on vaid kitsas ühiskondlik määratlus.

Taol enesel on vägi. Ja kui me täie selgusega seda imepeent ja kõikeläbivat väge teadvustame, ei saavuta me mitte üksnes selle eluandvaid omadusi, vaid võime ka toimida tema puhtast allikast lähtuvalt. Tao väe üle pelgalt arutleda on tühine; seda tuleb kogeda.

Kui Tao on kord inimest puudutanud, muudab see tema isiksust. Tao pole mitte üksnes mingi mõistuse vaimuvälgatus, millesse uskuda. See on olemise seisund. Tao puudutusest tuntakse ära oma tõeline inimloomus. Olemasolu tundub siis olevat jõudnud kõige sügavama täiuseni.

Seda kõike kogedes ei jää kellelgi alles mingit põhjust olla hea inimene. Ta lihtsalt on hea inimene, sest see ongi asjade kõige loomulikum olek. Selsamal põhjusel ei pidanudki muistsed targad tähtsaks eetika ja moraali üle arutlemist. Kõrgelennulisi mõtteavaldusi võib väidete ja tõlgendustega kergesti väänata ja moonutada. Targad usaldasid selle asemel hoopis Tao ümberkujundavat väge.

Nende jaoks, kes järgivad Taod, on küsimused heast ja halvast vaieldavad. Me tunneme ära õige käitumisviisi, sest võtame oma märguanded Taost.

Seda vooruse väe sõna meile meelde tuletabki – mine välja, ole sirgemeelne, ning Tao muudab su südame.

Ainult täna on võimaik veel liituda, KIIRUSTA!  E-Õppe suvekampaania !!

Rubriigid: Feng shui, sildid: , , , . Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>