Neli põhivoorust

Umbes 2500 aastat tagasi rääkis Laozi “neljast põhivoorusest ja märkis, et kui praktiseerime neid elustiilina, siis õpime tundma universumi tõde ja pääseme sellel ligi.

Laozi õpetuse järgi on neli põhivoorust kõige kindlam võimalus maha jätta harjumused ja vabandused ning taasühineda algese loomusega. Mida rohkem on teie elu harmoonias nelja voorusega, seda vähem juhib teid järeleandmatu ego.

Esimene põhivoorus – Aukartus elu ees

See on number üks, sest see on ego vähendamise võti. Esimene põhivoorus avaldub teie ellu tingimusteta armastuse ja austusena kõigi loodud olendite vastu. See tähendab, et püüate teadlikult armastada ja austada iseend ning kõrvaldada kõik lapsepõlvest pärit arvustamise ja kriitika.  Kinnitades endale nii tihti kui saate, et suhtute iseendasse armastavalt, saates väljapoole ka  ainult armastust. Ja mida rohkem te armastate teisi, seda vähem te süüdistate neid. Vabanduse alged on usus, et universum ei toeta teid.

Kui võtate omaks esimese põhivooruse, siis lubate endal teisi näha olenditena, kes on valmis aitama teil suurendada oma inimlikku potentsiaali, nähes teisi mitte takistustena, vaid abilistena.

Võtmeks on siin jääda nii järjekindlaks, et te ainult harva, kui üldse hälbite esimesest põhivoorusest.

Teine põhivoorus – Loomulik siirus

See voorus avaldub aususe, lihtsuse ja ustavusena ning selle võtab kokku kõigile teada tõde: ole enda vastu aus. Vabanduste kasutamine selgitamaks, miks te elu pole selline, nagu te tahate, ei ole iseenda vastu aus olemine – kui olete täiesti aus ja siiras, ei tule vabandused üldse pildile.

Tehke tõest oma kõige tähtsam töövahend. Tegutsege oma sõnade järgi – see tähendab, et olge siiras ja aus kõiges, mida ütlete ja teete. Kui leiate, et see on raske, siis võtke hetk aega kinnitamaks: Mul pole vaja olla võlts ja ebaaus. Niisugune ma olen ja nii ma tunnen.

Kui elate lähtudes aususest, siirusest ja ustavusest oma hinge kutsusmuse vastu, siis pole teil kunagi vabanduste kasutamise võimalust.

Kolmas põhivoorus – Lahkus

“Kui teil on valida, kas ajada taga oma õigust, või olla lahke, siis valige alati lahkus.” Väga paljud teie vanadest mõtlemisharjumustest ja neid toetavatest vabandustest tulenevad vajadusest tõestada, et teil on õigus ja teised eksivad. Vooruslikult toimides välistate konfliktid, mis tekkisid oma õiguse tõestamisvajadusest.

Lahkus tähendab üldiselt seda, et teil pole enam tugevat egost inspireeritud soovi valitseda teiste üle või neid kontrollida. Tasub oma suhtes uurida, kui suur osa teie energiast on suunatud domineerimisele ja kontrollimisele.

Kui arenedate endas lahkust, lakkab asesõna mina olemast teie suhtlemise keskpunkt. Kui alustate lauset sõnaga “sina”, tähendab see lahkust ja teistega arvestamist.

Mida lahkem te teiste vastu olete, seda vähem te süüdistate teisi, et nad ei vasta teie ootustele. Lahkus tähendab leppimist elu ja inimestega, sellistena, nagu nad on. Harjutades sellist eluviisi, kaovad süüdistused ja tunnete rõõmu rahumeelsest maailmast.

Neljas põhivoorus – Toetamine

See voorus avaldub meie elus teiste teenimisena, ootamata seejuures mingit tasu.

Enamus vabandusi keskenduvad egole: Ma ei saa seda teha. Ma olen liiga hõivatud või kardan liialt. Ma pole seda väärt. Keegi ei aita mind. Ma olen liiga vana. Ma olen liiga väsinud. Kõik on muudkui mina, mina, mina. Nüüd pöörake tähelepanu iseendalt ära ja küsige: Kuidas ma saaksin teenida? . Teie tähelepanu pöördub sellele, kuidas panda kedagi teist end paremini tundma.

Iga kord, kui toetate teisi, kõrvaldate automaatselt pildilt ego. Nii talitades kaob vajadus vabanduste järele. See on lihtne: kui te ei keskendu iseendale, on see võrdne vabanduste puudumisega.

Kõik vabandused kaovad, kui elate nelja vooruse järgi.

Täna käisin langevarjuga hüppamas. Tegemist oli sünnipäevakingiga, mille sain sel aastal oma perelt. Välistasin igasugused vabandused ja võin õelda, et sain fantastilise elamuse.

Ilusat nädalavahetust!

Janno Seeder

Rubriigid: Feng shui, sildid: , , . Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>