Loovestja

Me oleme lugusid jutustavad olendid. Meil on kõige kohta lugu. Räägime endast, enda elust, kallitest inimestest,  kaaskondsetest, tööst, tervisest, valitsusest, olukorrast riigis, maailmast. See on nii alati olnud ja saab olema. Kõik on sellega korras, aga …

Oled sa kunagi mõelnud, et lugu, mille olen võtnud rääkida, see saab tõeks? Tuleb ju meelde raamatutes öeldu, et inimene on kõikvõimas looja. Arvad, et see on pelgalt kirjanduslik kujund? Kindlasti mitte! Hakka vaatlema ennast ja seda, mis su ümber toimub. Kas pole see mitte see lugu, mida sa oled kogu aeg rääkinud? Küsimus seisnebki selles, et milline on olnud sinu lugude valik, kes või mis on sind mõjutanud nende valikute tegemisel?

Näiteks, kui lapsena kuulsid tihti, et oled üks saamatu ja andetu tegelane, siis ühel hetkel sa võtsid selle loo omaks ja elasid tõeks ning täiskasvanuna veel kinnitad päevast-päeva, et midagi pole parata, ma olen selline. Kas selline lugu tegelikult rahuldab sind? Kas see üldse on sinu lugu? Kui ei, siis lõpeta selle rääkimine ja hakka jutustama sellist, mis toob rahu sinu südamesse.

Lapsevanemana on sul suur vastustus, sest oled oma laste lugude kaasautor, millega nad peavad tihti terve elu elama.

Perekonnas räägitakse tihti siduvaid lugusid: “Meie peres on nii kombeks!” või “Meie peres on juba kolm põlvkonda arste, järjepidevus peab säilima!”. Tihti võetakse need omaks kodurahu huvides, aga vastu oma tahtmist. Sellega võib olla kõik hästi, kui just elu hilisemas faasis ei teki äratundmist, et olen elanud kellegi teise jutu oma eluks ning saabub frustratsioon: “Kas ma selleks elasin?”. Võta julgus rindu, kui tunned, et näiteks see arstide lugu sind ei rahulda ja hakka jutustama oma lugu. Küll pere ka maha rahuneb ja ühel hetkel lausa tunnustab sind, kui näeb, kui suurepärase loo sa oled suuteline endast tegelikult jutustama.

Öeldakse, et hea uudis (lugu) ei müü ja seetõttu on meedialood valdavalt negatiivse alatooniga. Kes sai surma, kes kelle maha lõi, kes pettis, kus juhtus katastroof, kui mõttetu ja juhm on valitsus, kui lootusetu on seis majanduses. Selliseid lugusid pakutakse hommikust õhtuni, igas ajalehes, telesaates, raadioprogrammis. Need ei ole iseenesest head ega halvad lood, küsimus on hoopis selles, et kas sa mingil hetkel neid kogemata oma looks ei adopteeri. Juba omaks võttes hakkad sa neid lugusid tõeks elama ja samas lisad energiat ja jõudu loosse endasse, mis omakorda suurendab jõudu ja tõenäolist auditooriumit, kes võib neid lugusid hakata isiklikeks pidama. Nii saab sinust veel negatiivsete lugude kaasautor.

Sinu valik on, milliseid kanaleid pidi sa oma infot ammutad. Vali neutraalsemaid, või loobu üldse väljast tuleva info sisse ahmimisest. Usu, kõik oluline jõuab igal juhul sinuni, sa ei jää infoblokaadi, kui loed vähem ajalehti, kuulad vähem raadio- ja teleuudiseid. Vastupidi, vabanenud ajal saad hakata looma ja jutustama oma lugu ja seda tõeks elama.

Haridus on ka üks lugude kogumik, mis on kindlasti väga vajalik, aga usun, et mitte lõplik. Jäta uks lahti ka uutele võimalike lugudele. Säilita uuriv ja uudishimulik seisund. Miks see on oluline? Selle pärast, et meil inimestena on kiiva jutuvestja imago. See seisneb selles, et kui oleme mingit lugu jutustamas ja järsku ilmub mingi uus, siis me ei hakka kuulama, vaid käivitub kaitsereaktisoon ja me hakkame energiliselt oma lugusid kaitsma. Me vaidleme ja võitleme uute lugude vastu. Ilmselt alateadlikust kartusest, et meil tahetakse meie omad röövida.

Oled ju kindlasti näinud, et õnnetu loo tõeks elanud inimene lisaks veel kiivalt kaitseb oma õnnetut olemust, jutustades õigustuslugu (vabandused): “Sul on hea rääkida, aga kui sa teaks kui keeruline on mu elu …” või “Ma  ei saa midagi parata, ma olen selline …”, “Ma ei saa oma olukorda muuta, sest mul pole selleks võimalusi (teadmisi, raha, kogemust) …”.

Ükski lugu ei ole iseenesest hea ega halb, küsimus on pigem selles, kuidas sina ennast seda oma loona jutustades tunned? Kui tunned ennast pidevalt hästi, siis oled leidnud oma loo ja jätka selle jutustamist ja arendamist. Aga, kui on selline nii ja naa elu, et vahel on nagu hea ka, aga vahel ei ole. Kahtlustan, et siis on sulle sokutatud võõras lugu, mida sa kogemata oled hakanud omaks pidama. Seda avastades, saad koheselt hakata rääkima oma tõelist lugu.

Tead, miks inimesed ei ole endaga rahul? Nad on ilmselt omaks võtnud võõra loo ja püüavad ennast sellega sobitada. Loo sellest, milline on edukas inimene, milline on andekas inimene, milline on ilus inimene,  milline on normaalne inimene jne. Ütle mulle, kus asuvad need etalonid või kes on need loonud?

Taoismis öeldi juba 2500 aastat tagasi: “Sa juba oled ideaalne, sinus on kõik olemas, ära otsi väljastpoolt!”. Pane seda hästi tähele! Väljast pakutavad lood ei ole ei head ega halvad, vaid nad tõmbavad sinu tähelepanu kõrvale su tegelikult olemuselt, eksitavad su fookust. Kui fookus on piisavalt kaua olnud vales suunas, siis võid ekslikult hakata mõnd välist lugu omaks pidama ja tõeks elama.

Kuidas sellega on, et kui lähed kaardimoori juurde ja tema vaatab sinu tulevikku, kui asjatundja ja nii lähebki su elu. Äkki on hoopis nii, et kaardimoor on professionaalne jutuvestja ja sinu jaoks piisavalt autoriteetne ning sa võtad ta pakutud loo ja elad oma eluks, ise kurtes, et mis ma parata sain, nii oli öeldud.

Milline on sinu tänane lugu endast? Kas oled oma looga rahul? Kas oled oma loo esmajutustaja või oled kellegi jutu adopteerinud?

Kui sa ei ole täna veel päris rahul, siis hakka kohe rääkima oma väga positiivset lugu.

Kui oled juba täna rahul, siis ära rahuldu sellega ja arenda oma lugu edasi!

Jälgi hoolega, milliseid lugusid elus sulle pakub ja vali nendest just sellised, mis täiendavad ja kinnitavad sinu head enesetunnet.

Ilusat päeva kõigile!

Janno

Heaenergiakeskuse videokeskkond  kliki  ( siin )

Rubriigid: Feng shui, sildid: , , , , , . Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>