Jooksuga

Edukat Hobuse aastat kõigile!

Minu käest on korduvalt küsitud, viimati alles eile, et mida teha siis, kui soovid küll oma elus teha muudatusi, aga sa ei tea, mida ja kuidas teha. Praegune töö ja elu ei paku enam rahuldust, aga muutusi teha ka ei oska.

Kuidas sellisest keerulisest olukorrast väljapääs leida? Üks võimalus on uurida, mida muistsed taolased välja on pakkunud.

Zou. Jooksma, kiirustades liikuma, (jala) minema, rändama, tegutsema, välja minema.

Kuna Tao on tee, siis ainsaks võimalikuks viisiks on seda mööda rännata.

Tao liigub ja sina pead jooksma, et sellega sammu pidada. Kui sa midagi ei tee, siis midagi sinuga ka ei toimu. Kui sa ootad jumalalt armuandi, ootad sa asjatult. Kui sa tahad ühineda mõne religioosse organisatsiooniga ja arvad, et mingi peen vastuvõtt või initsiatsiooniriitus sulle edu toob, siis sa pettud. Tao järgimine tähendab, et sul tuleb minna välja ja saada osaks Taost. seda teed ei rännata ilma sellel tegelikult jooksmata. Jooksmine tähendab siinjuures intensiivset distsipliini ja praktikat.

Seda teed kogedes on sul, hoolimata sellest, kas sa teed vigu või mitte, vähemalt võimalus õppida. Kui sa lased võimalikud õppetunnid käest, siis on see tähelepanematuse viga, teel mitte olemine. Millal iganes sa midagi teed, midagi ka juhtub. Ja mis iganes see miski ka on, on selles alati võimalik õppetund.

Sulle ei meeldi see, mis sinuga toimub? Siis muuda. Kuid tee midagi. Kui sa muudad, juhtub selle asemel midagi muud. Sellist asja nagu mittevastukaja ei ole olemas. Vastus tuleb alati. Sinu ülesanne on üksnes aru saada selle tähendusest.

Vaat nõnda vahetu on Tao. Kuid sul tuleb midagi teha, et teda kohata. Sõna zou tuletab meile meelde, mida me peaksime tegema. Siin on inimene: sina, rändamas mööda igivana teed.

Asi väga lihtne, tuleb päevast-päeva teha seda, mida saame teha. Lihtsaid asju – teha hommikuvõimlemist, lugeda raamatuid, kuulata audioloenguid, vaadata arendavaid filme, kasutada afirmatsioone, käia jalutamas, suhelda elusloodusega, käia trennis jne.

Loomulikult leiab igaüks endale sobiliku, mitte ei ürita teha kogu nimekirja, mida eelnevalt kirjeldasin.

Mina olen päris mitu aastat harjutanud igapäevast lugemist. Pole kindlast võimalik iga päev tundide viisi lugeda, aga 10 lehekulge minimaalselt on ikkagi võimalik. Lugemise juures on hea ka see, et kirjandust on laias valikus, igaüks saab valida endale sobilik “menüü”.  Lugemine nõuab kõige suuremat keskendumist, vastavalt on enese seisukohalt kasutegur suurim.

Kuulan tihtipeale audioloenguid. Selleks on hea valik “Ööülikooli” loengud, www.ylikoole.ee (mitusada tundi), kus Eesti helgeimad pead kõnelevad erinevatel teemadel. Mainida tasub seda, et kuulata on kindlasti kergem, kui lugeda. Suur valik loenguid on saadaval ka Klassikaraadio arhiivis, saadete “Traditsiooni Tarkus” loengud. Raadio 2-s on järelkuulatavad saated “Hallo, Kosmos!”.

Vaatan ka enesearenduslikke filme, nii dokumentaal, kui ka mängufilme.

Igapäevaselt teen erinevaid harjutusi.

Kindlasti tähendab selliste harjumuste juurutamine oma ellu enesesundimist ja distsipliini ning seda pika aja jooksul, kuid ja aastaid, aga ka tulemus on nauditav. Seda kogenuna, on edaspidi lihtsam seda teed jätkata.

Retsept lihtne – leia endale sobilikud tegevused, hakka neid igapäevaselt tegema, tuleb kogemus, uued mõtted, plaanid. Jäta igasugused vabandused, ole teel ja seda pikka aega järjest. Ära ole läbematu, elu ei ole sprint, vaid pikamaajooks.

Lugupidamisega,

Janno Seeder

Rubriigid: Feng shui, sildid: , , , . Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>