Heldus

She. Heldus, midagi ilma kahetsuseta ära andma, millestki loobuma, almust andma, annetama.

Teisi saab aidata ainult avali käega.

Läbi ajaloo on religioonid üle kogu maailma üritanud oma järgijaid heldusele veenda. Vagale inimesele, kes näitab teiste vastu üles heldust ja teeb annetusi, lubatakse kõiksuguseid hüvesid. Kuid teada on, et mingit erilist tasu selle suuremeelse helduse eest saada ei ole. Peaksime olema lahked, sest nii käituda on õige. Mingit otsest tasu me oma lahkuse eest ei saa, ja siiski ei suuda miski muu meid sedavõrd äratada sisemisele vaimsusele.

Kui keegi paneb tähele teisi enda kõrval ja arvestab esmajoones teistega, on vaimsus saabumas. Nõnda on juhtunud paljude pühade inimstega nii Tao koolides kui valjaspool seda. Üks kuulus prints alustas vaimseid otsinguid pärast seda, kui oli näinud haiguse kurbust. Rikas naine alustas vaimset püüdu mõistmisele, kui sai teadlikuks nendest, kes on temast vaesemad.

Kui laps esimest korda oma vanematele midagi pakkudes ulatab, teab lapsevanem, et see laps on teadlikuks saamas. Kui inimene esimest korda oma armasama vajadused enda omadest ettepoole seab, hakkab ta teadlikuks saama oma armastusest. Näib küll vastuoluline, kuid siin pole siiski midagi arutleda: isetus on kõige otsesem tee iseenese mõistmiseni.

Kui sa tunned teises ära sama vaesuse, mida ise oled tundnud, siis püüa seda leevendada. Kui tunned teises ära sama nälja, mida isegi oled tundnud, püüa teda toita. Kui tunned teistes ära sama üksinduse, mida isegi oled tundnud, püüa teda lohutada. Kui tunned teise juures ära sama õiglusetust, mida isegi oled kogenud, püüa selle vastu võidelda.

Sest siis, kui tunned teise ära sama elusolendi, koged sa, et oled astunud enese tundmise piirile.

Üks universaalsetest seadustest kõneleb andmisest ja saamisest või teisiti külvist ja lõikusest. Teada on ka, et saak on külvatust kordi suurem. Kui tahad armastust, soojust, õnne või edu oma ellu, asu külvama. Andmine seega alati enne, vastupidi pole lihtsalt võimalik.

Me küll nagu teame seda kõike, aga igapäevaelus unustame kasutada. Meie elu paradigma kipub olema: omada-teha-olla.

“Kui mul oleks palju raha, siis ma saaksin teha oma firma ja äkki saaksin õnnelikuks”, “Kuna mul pole head ideed, siis ei saa ma tegeleda meelepärasega ja ei saa ka kunagi õnnelikuks”.

Pööra ahel ringi: olla-teha-omada.

“Ole see, kes sa oled, käitu vastavalt ja sa saad kõike, mida vajad!”

Siit edasi on ka teada, et andmist esikohale seades, saad jagada seda, milles sa külluslik oled. Milles oled sa külluslik? On sul armastust? Jaga seda! On sul häid sõnu? Jaga tunnustust teistele!

Jagada saad toetust, abikätt, pakkuda oma seltskonda jne. Anda saad oma oskusi. Jagada saad seda, mida sa tead. Hakka teisi koolitama!

Andmise juures on oluline ka see, et andmine peab olema isetu, midagi vastu ootamata. Andmine peab olema helde, siiras ja tulema südamest.

Kõike ilusat!

Janno Seeder

Rubriigid: Feng shui, sildid: , , , . Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>