See on riskantne

Enamlevinud vabandus nr.2: SEE ON RISKANTNE!

Seegi võib tunduda hea põhjendusena. Samas kui veenate ennast, et te ei saa endale riski lubada, siis on see väga vilets vabandus.

Ma ei usu, et saaksite üldse kunagi olla 100%  kindel, et miski on riskivaba.

Mäletan, kui 2003.aastal loobudes palgatööst, siis kogu ümbrus väitis, et võtsin suure riski. Ämm ja äi hakkasid tütrele raha kõrvale panema, sest neile tundus, et normaalsedd inimesed (meil on ju teada, millised on normaalsed inimesed?!), nii ei käitu. Silmas pidasid nad seda, et väidetavalt normaalsed inimesed ei tule ära väga “turvalisest” Hansapangast ja ei hakata tegelema mingi riskantse parajuraga (feng shui).

Sarnasel arvamusel olid ka paljud teised tuttavad-sõbrad. Väideti ka, et ettevõtlusega tegelemine on riskantne. Tegelikult elasid nad oma vastavaid hirme  minu näitel läbi.

Tuleb siiski endale selgeks teha, et riski eeldamisega kaasnev hirm takistab teid vaid tegutsemast. Kui veenate end, et teie ülesandeks on riskide vältimine, siis võite jätkata oma tävapäraseid harjumusi. Kui olete harjunud minema kindla peale välja, üritades meeldida kõigile, kellega kokku puutute, siis olete iseenda loodud vabanduste ohver.

Asi on selles, et kui kardate teiste arvamusi (või kui kardate läbikukkumist või edu), siis kaasneb kõigega, mida mõtlete või teete, teatud risk. Kui aga olete valmis elama vastavalt oma veendumustele ja teostama oma plaane, siis on see, mida teised peavad riskimiseks, lihtsalt viis, mille valite oma elu elamiseks. Kui te enam riski pärast ei muretse, siis tunnete palju suuremat rahu, kui uskumustesse ja vabandustesse takerdudes.

Mulle tundub järjest enam, et suurim risk on hoopis elu ilma riske võtmata.
Me oleme sündinud lendama, aga roomame läbi elu.

Tean, takistusteks on hirmud, mida siis vabandustega kaitseme. Tuleb leida endas julgus.

Julgus ei tähenda hirmude puudumist, vaid hirmudega tegelemist. Omal näitel lähtusin oma esimese õpetaja ütlusest: “Karta ei tasu midagi, aga kõigeks tuleb valmis olla!”. See ei tähenda mitte halva väljakutsumist, vaid nn. “mustade stsenaariumite” läbimängimist. Arutasin-arvutasin läbi kõik variandid, mis iganes juhtuda võiks ning mis minust sellisel juhul saaks  ja hirmud vähenesid. Selgus, et ühegi variandi puhul lõplikku seina ette ei tule ja elu igal juhul jätkub. Nii talitades ei saa teid miski ebameeldivalt üllatada ja igasuguste arengute puhul leiate tee edasi.

Lisaks olen kindel, et te ei saa kunagi hätta jääda, sest te pole üksi, maailm on abivalmis inimesi täis, kes vaid ootavad, et saaks teile appi tormata.

Vabandus nr.3 – SEE VÕTAB KAUA AEGA! . Sellest juba järgmine kord.

Julgete päralt on maailm!

Janno Seeder

Rubriigid: Feng shui, sildid: , , . Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>