GEOGRAAFILINE ASEND MÕJUTAB RIIGI SAATUST

Eespool on kirjeldatud nelja elemendi mõju erinevate eluvaldkondade ja kodu puhul. Kuid neli elementi mõjutavad ka riikide saatust. Tark inimene ei võitle emakesele loodusele vastu, vaid võtab sealt kõik, mis talle kasulik ja vajalik on. Neli elementi annavad meile maa geograafiliste iseärasuste kirjelduse kaudu teada, missugused eeldused on energeetiliselt riigile antud. See omakorda annab riigi kodanikele ja võimule selged piirjooned, kuidas käituda ja õigeid otsuseid ellu viia. Siinkohal mõned näited.

USA
Ameerika Ühendriike ümbritseb Vesi neljast küljest: Atlandi ookean, Vaikne ookean, Mehhiko laht ja Suur Järvistu põhjast. Vesi on jõukuse allikas. Samuti on Ameerika Ühendriikides olemas mäed, Kalju, s.o tugev poliitiline, sõjaline ja majanduslik võim. Olemas on ka piisavalt Künkaid, madalamaid mägesid. Seal onka palju vaba maad ja avarust, mis annab aluse tulevikule ja kasvule (Tasane maa). Kuid võrreldes Kalju jaTasase maa proportsioone, siis viimast on pigem liiga palju. Selline isegi liiga lai kasvamine ja areng muudab inimesed lihtsateks ja mugavateks. Sellest tulenevalt võib öelda, et ameeriklased on lihtsad ja naiivsed. Sarnane tendents on omane paljudele suure pindalaga riikidele.

Jaapan
Jaapan koosneb ühest suurest ja kolmest väiksemast saarest. Need saared on omavahel ühendatud veega. Saari läbib kõrge mäestik, mille krooniks on Fuji mägi, mis on iga jaapanlase jaoks maa ja rahva sümbol. Sellise sümboli loomine on aidanud muutuda rahvusel identiteedilt tugevaks. Niisiis on olemas Kalju (Fuji mägi), mis loob tugeva poliitilise, sõjalise ja majandusliku aluse. Vesi avardab jaapanlaste võimalusi ja loob palju rahalisi suhteid. Olemas on ka Kaljut toetavad Künkad, kuid praktiliselt puudub avamaa. Seetõttu on jaapanlased väga suletud ja kaitstud ühiskond ning lähevad kergesti ühest äärmusest teise.

Filipiinid
Filipiinidel on palju saari, palju Vett, kuid nad pole rikkad. Miks? Filipiinidel puuduvad Kalju ja Künkad, mis tasakaalustaksid ümbritsevat vett. Samas on liiga palju Tasast maad, mis omakorda muudab inimesed lihtsateks. Vee energia käib üle saarte ja ei jää sinna pidama. Raha tuleb ja läheb, sest tuul viib jõukuse energeetika saarelt minema.

India
Indias on palju suuri mägesid. Kalju esindaja on Himaalaja. Teisel pool Indiat on piisavalt Vett – India ookean. On olemas head eeldused, kuid rikkust millegi pärast ei ole. Puudub ka tugev ja ühtne poliitiline, majanduslik ja sõjaline võim. Miks? Küsimus on vormis ehk riigi kujus. India on kolmnurga kujuline, mis tähendab energeetiliselt Tule energiat. Kuid Tuli on aktiivsus, soojus, põletamine, rahutused, isegi sõda. Vaatamata Kalju ja Vee olemasolule, puudub riigil kindel tasakaal.

Hiina
Idast piirab Hiinat ookean, põhjast piiravad Mongoolia kõrbed, läänest mäed ja lõunast palju riike. Hiinas voolavad kolm suurt ja riigi jaoks olulise tähtsusega jõge, mis kõik viivad väga palju vett ja rikkust riigist välja. Seda enam, et need jõed ei ole looduslikult omavahel ühendatud, ei ole saavutanud kooskõla (inimesed on ise kanalite abil jõgesid ühendanud). Väljaspool Hiinat elavad hiinlased ütlevad endi kohta, et hiinlased on nagu liivaterad, mis ei seo üksteist. Nad on liivaterad, kes võivad elada kõikjal, kuhu kinnituvad. Kui üks liivatera kusagile kinnitub, hakkab sinna kuhjuma teisi liivaterasid ja nii tekivad hiinalinnad.

Eesti
Nii väga, kui me ka oma Baltikumi kõrgeima tipu, Munamäe üle uhkust tunneme, ei ole siiski tegemist Kaljuga. Jah, olemas on küll Künkad, meie kõrgustikud ja pankrannikud, kuid Kalju siiski puudub. Seega tuleb meil alati arvestada teiste riikide ja ühenduste mõjuga, sest meie endi poliitiline, majanduslik ja sõjaline võim ei ole piisav. Küll aga ümbritseb Eestit Vesi lausa kolmest küljest, mis toob meile informatsiooni, teadmisi ja rikkust. Piisavalt on ka Tasast maad, mille abil arendada ja kindlustada rahva arengut ja eluolu. Seega on meie jaoks tark õpetus, et meil ei ole kasulik jääda poliitiliselt-majanduslikult üksikuks, vaid pigem kuuluda mingisse ühendusse. Kui Kalju on nõrk, tuleb tähelepanu pöörata just Küngaste kindlustamisele, siia kuuluvad valdade ja linnade juhtimine, samuti sotsiaalsfäär. Vesi aga soodustab uute tehnoloogiate kasutusele võttu, õppimist, teadmiste omandamist ja informatsiooni vahendamist. Kui heidame pilgu oma ajaloole, siis näeme, et küll on meid vallutanud ja orjastanud, meiega sõdinud ning leppinud sakslased, taanlased, rootslased, venelased, poolakad jt rahvad. Tugevad oleme me olnud siis, kui oleme osanud neid üle kavaldada (Vesi) ja koostööliite sõlmida (Künkad) ning oma rahvustunnet (energeetikat) tugevdada (Tasane maa).

EESTI OMA FENG SHUI. Siret Seeder (2008)

Rubriigid: Feng shui. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>